Preminula Sanja Đermanović

Vrlo tužna vijest za permakulturu, i to ne samo na području Bosne i Hercegovine, ili šire balkanske regije. U 50-oj godini, bitku sa teškom bolešću izgubila je Sanja Đermanović, dobri duh permakulture u BiH.

Sanja je rođena i najveći dio života provela u Mostaru, a nakon rata završila je psihologiju i mirovne studije u Minnesoti. Bavila se mirovnim radom, i bila je jedan od pokretača udruge Nešto više, koja djeluje na području BiH. Početkom 2015. susrela se sa permakulturom, no i ranije je punom parom, kroz projekte svoje udruge gurala izgradnju farme u okolici Mostara. Permakultura je bila zadnja kocka u mozaiku koji je tražila, i odmah te godine je organizirala prve edukacije te vrste na području Hercegovine.

Farma Humilišani bila je, a to je i danas, površinom od 1ha i intenzitetom poljoprivrednog uzgoja vjerojatno najveći projekt toga tipa na području bivše Jugoslavije, koji u svakodnevnom funkcioniranju većinom koristi permakulturne principe. Na farmi radi više zaposlenih i volontera (i to osoba svih nacionalnosti, napomenimo u kontekstu Mostara i BiH), ali ona je u najvećoj mjeri bila Sanjin veliki projekt. Dok je njezin primarni posao u udruzi bio rad sa ženama ili osobama s invaliditetom, gušt joj je bio upravo rad na farmi. U pojedinim godinama urod farme se brojao u tonama, a bio je doniran u humanitarne svrhe. U jesen 2019. Sanja je sa svojom udrugom organizirala i Festival permakulture u Mostaru. Sjećamo je se i kao nekoga tko je spašavao nebrojene napuštene ili unesrećene životinje.

Ova vijest primljena je, kod nas koji smo Sanju poznavali i sa njom surađivali, sa velikim šokom i boli. Permakultura u našim krajevima je imala sreću u svojim redovima imati osobu tako iznimne, iskrene i duboke humanosti, i nesvakidašnje nesebičnosti. Prazninu koja ostaje iza Sanje Đermanović biti će nemoguće nadoknaditi.