Tečajevi i edukacija

Smisao permakulture nije toliko da vam "da ribu za ručak", ili čak da vam proda tu ribu. Misija permakulture bi bila, da parafraziramo staru poslovicu, upravo da vas nauči loviti ribu.
Vrlo bitan dio našeg djelovanja jest edukacija. Uloga Ureda za permakulturu nije samo da održava kalendar tečajeva, već i da vas poveže sa instruktorima (predavačima), kako biste doveli permakulturu u svoje mjesto, u svoju grupu entuzijasta, u svoju školu ili kolegij, itd.

Formati edukacije koje najčešće radimo su:
  1. prezentacija za javnost (1.30h u večernjem terminu),
  2. mini radionica, za ciljanu grupu (cca 3h),
  3. jednodnevna radionica - uvod u PK sa nekoliko blokova od po sat vremena,
  4. tematske radionice (pojedini izdvojeni segmenti permakulture - recimo vikend radionica izrade solarnih kolektora, i sl.),
  5. veliki tečaj - tzv. 72 satni tečaj permakulturnog dizajna (10 ili 12 dana intenzivnog tečaja u komadu, razbijenog na vikende, i sl.).

Napominjemo da je upravo ovo zadnje navedeno zapravo odskočna daska za polaznike da se počnu baviti permakulturom, po iskustvima iz zadnjih 10-ak godina. Permakultura je ipak prilično kompleksna i ne može se prenijeti u jednom danu.
Osim toga, 72h tečaj polaznike uči upravo dizajniranju vlastitog zaokruženog projekta, i radovi koji se naprave na tečaju postaju zametak nečega novog, što ljudi započinju kod kuće. 72h tečaj slijedi međunarodno standardiziran kurikulum.
72h tečajevi su nešto rjeđi, u prosjeku ih bude oko pet godišnje na području Hrvatske, i cijenom variraju ovisno o okolnostima, mjestu održavanja, itd.

Provjerite naš kalendar za radionice i tečajeve koji su vam najbliži, ili ako to ne pomaže, obratite nam se da zajednički vidimo možemo li organizirati ono što vam treba.
Posebno vas pozivamo da razmotrite neki oblik edukacije, ako recimo:
  • planirate kupovinu zemljišta i odlazak iz grada,
  • želite pokrenuti povrtnjak u gradu, na vikendici, na terasi itd, ali nemate predhodne prakse,
  • naslijedili ste zemljište i pitate se što sada s njim,
  • imate skupinu istomišljenika sa kojom razmišljate o zajedničkom projektu (eko-selu),
  • ste se postupno razočarali u mogućnost promjene vlastitog stanja putem parlamentarnih izbora. :)
Ukoliko ste zainteresirani za neki oblik edukacije a nalazite se izvan Hrvatske, također vas pozivamo da nam se obratite, ukoliko možete pratiti nastavu na hrvatskom. Moguće je organizirati edukaciju i na engleskom sa prevodom na lokalni jezik.