Veliki tečaj permakulture po prvi puta u Osijeku!

Tokom zadnjih 10 godina permakultura se sjajno razvila u Hrvatskoj, u čemu su bitnu ulogu odigrali edukacija i tečajevi. Veliki 72-satni tečaj, u svijetu poznat kao PDC (tečaj permakulturnog dizajana), na samom kraju 2013. po prvi puta dolazi na područje Slavonije, točnije u Osijek.
Pored pitanja kako stvoriti vlastitu hranu, energiju ili kuću od prirodnih materijala, permakultura odgovara na problem života u kriznim okolnostima, što je jedan od razloga njezine sve veće popularnosti kod nas.
Uz teoretske i praktične djelove, kroz 10 intenzivnih dana, tečaj permakulturnog dizajna usmjeren je na održivo preoblikovanje vlastitog životnog prostora. Sastoji se od slijedećih blokova:
- uvod - u kakvom su stanju društvo i okoliš, i odakle razlozi za permakulturu?
- osnovni PK principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika,
- tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo
- važnost trajnica u permakulturnom sistemu, šumski vrt,
- voda: voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet,
- održiva i prirodna gradnja, gradnja slamom, zeleni krovovi,
- energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa…), energija u kućama,
- urbana PK, rješenja za grad i male prostore,
- društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.

Edukatore na tečaju predvode Ivan Gregov, instruktor permakulture sa najduljim stažem kod nas, i Damir Šeler, jedan od vodećih domaćih majstora za alternativne poljodjelske vještine. Uz njih, podučavat će i grupa mlađih permakulturista iz Slavonije.
Tokom dva vikenda tečaj će se održavati cjelodnevno, a kroz radni tjedan u terminu od 16 do 21h. Zadnja tri dana tečaja su rezervirana za praktične radove, kroz koje polaznici oblikuju svoje buduće projekte.

Cijena 10-dnevnog tečaja permakulture u Osijeku je 1100kn (ili za studente sa 14% popusta). Tečaj se održava od petka 06. prosinca, do nedjelje 15. prosinca 2013.
Mjesto održavanja su prostorije Učilišta Janus, Ivana Gundulića 5, Osijek. Kapacitet polaznika je ograničen, a prijave se primaju do 03. prosinca.
Za prijave, ili pitanja i dodatne informacija o tečaju, obratite se na mail: uredpk@gmail.com