Energetske instalacije

Sastavni dio permakulture su i "alternativna", ili točnije decentralizirana energetska rješenja. To ne znači da nužno zagovaramo da vaša kuća ne treba biti spojena na mrežu, već prije da nudimo informacije i solucije za slučaj da vam se troškovi spajanja na mrežu čine previsoki, ako vas brine eskalacija cijena energenata, ili za slučaj da meteor pogodi dalekovod. :)
Možete se informirati, ili vidjeti sa nama mogućnost za izradu zaokruženijeg energetskog plana za vaš objekt.

Što znači zaokruženijeg? Primjerice, fotovoltaičke panele možete kupiti i instalirati sami (tu vjerojatno ne trebate nas), ali to još uvijek ne znači da ćete time riješiti enegetske potrebe, ili da ćete ih riješiti zadovoljavajuće.


Promišljanje energije počinje prvenstveno pitanjem koji oblik energije će najodrživije zadovoljiti koju potrebu kućanstva: grijanje, rasvjeta, topla voda, transport, itd. Tu vam mi vjerojatno možemo pomoći, ako već nemate vremena da pohađate cijeli permakulturni tečaj. Zatim dolazi pitanje kako te potrebe možemo zadovoljiti unutar našeg vlasitog sistema, i da li je moža čak moguće sistem zatvoriti, bez inputa iz vana (čitaj - troškova). Tu već vjerojatno trebate nas. :)