Veliki tečaj permakulture u Zagrebu 8-17. ožujka!

Već tradicionalni 72-satni tečaj permakulturnog dizajna u prostoru Info-centra Zelene akcije u Zagrebu, u novom izdanju ovog proljeća se vraća sa proširenom postavom. Kroz 10 intenzivnih dana polaznike će provesti stariji i novi instruktori permakulture: Damir Šeler i Siniša Pocrnčić (eko-selo Blatuša), Bruno Motik (ZMAG, Reciklirano imanje, Vukomerić), Danijel Rodik i Gordana Dragičević, te Ivan Gregov (Ured za permakulturu). Uz podršku udruge Zelena akcija, tečaj će se održati u samom centru grada, tokom dva vikenda i u večernjim satima kroz radni tjedan.

Ovaj tečaj jest međunarodno standardizirana "osnova škola" permakulturnih vještina, i daje zoukružen pregled nad njima: od vrtlarskih do graditeljskih ili onih koje se bave uradi-sam energetskim instalacijama. U vremenu nešto duljem od jednog tjedna, sadržan je maksimum informacija o permakulturi, kratak terenski rad, i praktično dizajniranje, gdje polaznici oblikuju vlastite projekte. Tečajevi ovog tipa u cijelom svijetu su prepoznati kao odskočna daska za bavljenje permakulturom. Predhodni 72-satni tečajevi u Hrvatskim gradovima su označili pokretanje lokalnih permakulturnih grupa.

Telegrafski definirano, permakultura bi bila praktična integralna samoodrživost. Preko 40 godina, sve koji su zabrinuti ne samo za Planet, već i za našu sutrašnjicu na njemu, permakultura nadahnjuje na praktično djelovanje. 72-satni tečaj je pravo mjesto za vas, ako želite započeti ili unaprediti svoj rad u vrtu, razmišljate o prvim koracima odlaska iz grada, kupujete zemlju ili želite obrađivati djedovinu, izolirati kuću prirodnim materijalom ili pokrenuti gradski povrtnjak. Čak i ako tek planirate traženje lokacije za svoj projekt ili budući život, ovaj tečaj će vas uputiti na što da pazite. Ako vas muči kako na izazove i krize svih vrsta u 21. stoljeću odgovoriti djelovanjem vlastitim rukama, bez čekanja na političke izbore i odluke odozgo - također ste više nego dobrodošli!

Tijekom tečaja prolazi se kroz slijedeće segmente:
  • uvod: u kakvom su stanju okoliš i društvo ("5 katastrofa - 5 elemenata")
  • osnovni PK principi: zone, sektori, uzorci, čitanje krajolika;
  • tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, šumski vrt;
  • voda: voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet;
  • održiva i prirodna gradnja: gradnja slamom, zeleni krovovi;
  • energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa…), energija u kućama;
  • urbana PK: rješenja za grad i male prostore;
  • društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.
Zadnja tri dana su rezervirana za praktične radove, kroz koje polaznici oblikuju svoje buduće projekte.

Tečaj se održava između 8. i 17. ožujka u prostoru Info-centra Zelene akcije, Frankopanska 1, Zagreb.
Raspoređen je na dva vikenda (cjelodnevno 10-20) i radni tjedan između njih u večernjim satima (17-21h). Cijena tečaja je 1250kn, odnosno 1050 kn za studente i nezaposlene. Broj sudionika je ograničen na 20, a prijave se primaju do 6. ožujka.

Prijavnice, dodatne informacije i detaljni raspored zatražite na mail: uredpk@gmail.com.